Γερμανικό Ποιμενικό - Alexdoghouse.gr

logo
Alexdoghouse.gr
Μετάβαση στο περιεχόμενο
Γερμανικό Ποιμενικό
Ο Γερμανικός ποιμενικός είναι ράτσα σκύλου, γνωστή στην καθημερινότητα ως λυκόσκυλο. Χρησιμοποιείται ως σκύλος φύλακας και ως ποιμενικό. Λόγω της δύναμής του, χρησιμοποιείται από την αστυνομία παγκοσμίως.
Ιστορία
Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα επιμειξίας τριών διαφορετικών τύπων γερμανικών ποιμενικών του 19ου αιώνα:
α. του ποιμενικού της βόρειας φυλής,
β. του ποιμενικού της νότιας φυλής και τέλος
γ. του ποιμενικού της Θουριγγίας.

Το τελευταίο έπαιξε και το σημαντικότερο ρόλο στην τελική διαμόρφωση του πρώτου λυκόσκυλου. Πρόκειται για σχετικά καινούρια φυλή, με τις ρίζες του να χρονολογούνται στο 1899.
Η λαοφιλής ονομασία «λυκόσκυλο» ή ενίοτε ακόμα και «λύκος» σκέτο, προήλθε από μια πειραματική ανάμειξη ανάμεσα σε λύκο και σκύλο που έκαναν επιστήμονες το έτος 1920. Όμως, τα πρώτα σκυλιά αυτής της ανάμειξης ήταν τόσο άγρια που δεν μπορούσαν να γίνουν οικόσιτα. Το σημερινό «λυκόσκυλο» έχει δημιουργηθεί από επιλεκτική αναπαραγωγή των πιο «ήρεμων» σκυλιών.
Χαρακτηριστικά
Χαρακτήρας
Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι ασυνήθιστα ευφυής και πολύ πιστός, υπάκουος, γενναίος, και προστατευτικός. Είναι γνωστός για την τόλμη του, αλλά δεν είναι καθόλου εχθρικός ή επιθετικός. Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι ένας αφοσιωμένος σκύλος και είναι ιδανικός για σύντροφος, αλλά και για φύλακας. Ο Γερμανικός ποιμενικός μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλούς διαφορετικούς τρόπους ζωής.
Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι ένας εδαφικά κυριαρχικός σκύλος, πράγμα που τον καθιστά στις ράτσες που είναι μάλλον απίθανο να τρέξουν μακριά από έναν καυγά. Δεν είναι φιλικός προς τους ξένους και θα σταματήσει τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Ο Γερμανικός Ποιμενικός Σκύλος τα πάει καλά με τα παιδιά και με τα άλλα ζώα, με την προϋπόθεση ότι έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά, αλλά δεν προτιμά τη συντροφιά των άλλων σκύλων.
Σωματότυπος
Ο Γερμανικός Ποιμενικός έχει διαστάσεις:
ύψος: αρσενικό 60-65 εκατοστά/θηλυκό 53-60 εκατοστά (στο ακρώμιο, κοντά στον αυχένα)
μήκος: μεγαλύτερο κατά 10-17% του ύψους του
βάρος: αρσενικό 30-40 κιλά/θηλυκό 22-32 κιλά
μέση διάρκεια ζωής: 9,7 - 10 έτη

Επιβάλλεται το τρέξιμο 3 χιλιομέτρων καθημερινά, αλλιώς υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στον χαρακτήρα του.
Τα χρώματα του τριχώματος είναι μαύρο με πυρόξανθο ή μαυριδερό με πυρόξανθο, ενίοτε και εντελώς μαύρο, ακόμα και μαυριδερό με λευκό ή λευκό. Η φροντίδα του, ανάλογα με την τρίχα του, είναι κανονική έως χρονοβόρα. Τα αυτιά του είναι πάντα όρθια (ποτέ κρεμαστά).
Οικογενειακό μέλος
Το ζώο έχει τη δυνατότητα να ζει στα πλαίσια μιας οικογένειας ανθρώπων, αφού ενσωματώνεται εύκολα και γρήγορα γίνεται πλήρες μέλος της. Έχει πολύ καλές σχέσεις με τα παιδιά. Ο γερμανικός ποιμενικός έχει μεγάλη ευκολία στο να προσαρμόζεται στην εκάστοτε ψυχική διάθεση του αφεντικού του.
Πιστός, ειλικρινής, έξυπνος και παρατηρητικός. Όπως προαναφέρθηκε, εκπαιδεύεται εύκολα και θεωρείται ως μία από τις πιο έξυπνες ράτσες σκύλων. Επίσης, λόγω των ιδιοτήτων του, ανήκει στις πλέον δημοφιλείς ράτσες παγκοσμίως.
Ικανότητες
Ο Γερμανικός Ποιμενικός διαθέτει οξυδέρκεια, ευλυγισία (σε αναλογία με το βάρος του), αλλά και ταχύτητα χτυπημάτων (δαγκώματα), σε συνδυασμό με σταυρωτά δόντια (ψαλίδια) που του προσδίδουν εξαιρετικά ισχυρό δάγκωμα. Επιπλέον, εκπαιδεύεται εύκολα για μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, ενώ έχει και ιδιαίτερα υψηλή νοημοσύνη και θεωρείται επίσημα το τρίτο εξυπνότερο είδος (ράτσα) σκύλου.
Για τους λόγους αυτούς, δεν είναι τυχαίο ότι ο γερμανικός ποιμενικός χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια των A’ και B’ παγκόσμιων πολέμων, όπως χρησιμοποιείται σήμερα από το στρατό και την αστυνομία, σχεδόν όλων των κρατών του πλανήτη (σε γήπεδα, ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών και εκρηκτικών υλών, φύλαξη στρατοπέδων, εντοπισμό τραυματιών σε ερείπια κ.α.). Επιπρόσθετα, είναι ικανός ως οδηγός και σύντροφος τυφλών, με μεγάλη σχετική δημοτικότητα.
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο:
Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία:
Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία:
Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια:
Κύνιδες (Canis)
Copyright © 2023 Alexdoghouse.gr - All rights reserved.
Επικοινωνία
Αλέξανδρος Τζανίδης
Κατερίνη, 60100
Πιερία, Ελλάδα
Τηλ.: 697 591 2785
Email: info@alexdoghouse.gr
logo
Επικοινωνία
Αλέξανδρος Τζανίδης
Κατερίνη
Τηλ.: 697 591 2785
Email: info@alexdoghouse.gr
Copyright © 2023 Alexdoghouse.gr - All rights reserved.
Επιστροφή στο περιεχόμενο