Αμερικάνικο Ακίτα - Alexdoghouse.gr

logo
Alexdoghouse.gr
Μετάβαση στο περιεχόμενο
Αμερικάνικο Ακίτα
Τα ακίτα είναι μεγαλόσωμη ράτσα σκύλου, η οποία κατάγεται από τις ορεινές περιοχές της βόρειας Ιαπωνίας. Υπάρχουν δύο στελέχη, ένα ιαπωνικό και ένα αμερικανικό. Το ιαπωνικό έχει συγκεκριμένη γκάμα χρωμάτων, ενώ το αμερικανικό έχει μεγαλύτερη ποικιλία. Είναι κοντότριχο με διπλή γούνα.
Ιστορία
Τα ακίτα είναι γνωστά για την αληθινή ιστορία του Χάτσικο, ενός πιστού σκύλου που έζησε στην Ιαπωνία πριν το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το 1999 η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) αναγνώρισε τον διαχωρισμό της φυλής σε δύο στελέχη με τις ονομασίες «ιαπωνικό Ακίτα» (Japanese Akita) και «Μεγάλος Ιαπωνικός Σκύλος» (Great Japanese Dog) για τον ιαπωνικό και αμερικανικό τύπο αντίστοιχα.
Από το 2001 σύμφωνα με την FCI το ιαπωνικό ακίτα, γνωστό ως «Akita Inu» ονομάζεται επίσημα ως «Ακίτα» και το αμερικανικό στέλεχος μετονομάστηκε σε «Αμερικανικό Ακίτα» τον Ιανουάριο του 2006.
Σε αρκετές χώρες τα δύο στελέχη αναγνωρίζονται ως ξεχωριστές ράτσες, με εξαιρέσεις όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα κάποιων ανθρώπων, υπήρχε ένας σκύλος akita που πήγαινε κάθε μέρα στον σταθμό περιμένωντας το αφεντικό του να γυρίσει από τη δουλειά. Μια μέρα, το αφεντικό του δεν γύρισε ποτέ. Δυστυχώς είχε πεθάνει. Ο Hachi-ko όμως, συνέχισε να πηγαίνει κάθε μέρα για δώδεκα χρόνια στο ίδιο σημείο περιμένωντας το αφεντικό του. Όταν πια πέθανε και το σκυλάκι, οι Ιάπωνες ανήγειραν ένα μπρούτζινο άγαλμα του akita προς τιμήν του.
Μνημείο ακίτα
Χαρακτηριστικά
Χαρακτήρας
Σκύλοι με χαρακτήρα και έντονη προσωπικότητα. Ξεφεύγουν αρκετά από τα πρότυπα που πολλοί έχουν στο μυαλό τους για έναν σκύλο σύντροφο. Το ένστικτο αυτό πιθανολογείται ότι βρίσκει τις ρίζες του στους προγόνους του οι οποίοι ήταν ή κυνηγοί ή φύλακες, δύο εν μέρει αντικρουόμενες ιδιότητες στις οποίες όμως ο σκύλος έπρεπε να πάρει αποφάσεις και να ενεργήσει.
Το χαρακτηριστικό αυτό δίνει την εντύπωση πολλές φορές ότι ο ακίτα δεν σου δίνει σημασία, σαν να μην υπάρχεις. Για τον λόγο αυτό δεν ενδείκνυται σε ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να διαθέσουν τον απαραίτητο χρόνο για να δημιουργήσουν μια δυνατή σχέση με τον σκύλο τους. Αν αυτή η σχέση δεν χτιστεί, τότε αυτός ο σκύλος θα καταλήξει ένας μόνιμος "αντιδραστικός έφηβος" με χαρακτηριστικά που ενδέχεται να αποβούν μοιραία.
Όπως όλα τα μεγάλα σκυλάκια, έτσι και το ακίτα χρειάζεται τακτική γυμναστική και καθημερινές βόλτες.
Σωματότυπος
Το αρσενικό Ακίτα ζυγίζει από 38-54 κιλά και το θηλυκό από 38-50. Το ύψος στα αρσενικά κυμαίνεται ανάμεσα σε 61-71 εκατοστά, ενώ στα θηλυκά ανάμεσα σε 61-66 εκατοστά.

μέση διάρκεια ζωής: 11-15 έτη
Οικογενειακό μέλος
Η ράτσα αυτή είναι πολύ προστατευτική με τα μέλη της οικογένειας τους ή το αφεντικό τους, γι’αυτό άλλωστε είναι πολύ επιφυλακτικοί με αγνώστους. Μπορούν να εκπαιδευτούν προκειμένου να μη γίνονται επικίνδυνα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να θεωρούν τον εκπαιδευτή τους ως τον «αρχηγό της αγέλης», για να τον υπακούν. Πολλές φορές μάλιστα, δεν χρειάζεται καν να γαυγίσουν, αφού η φυσική τους παρουσία προδίδει την αμυντική τους ικανότητα.
Με τα άλλα σκυλιά είναι εξίσου επιφυλακτικά και απρόσιτα και μια στιγμή αρκεί για να μετατραπούν από παιχνιδιάρικα σε επιθετικά.
Σε μια οικογένεια με πολλά κατοικίδια σκυλάκια θα φροντίσει να μην υπάρχουν φασαρίες και επιθετικές συμπεριφορές ανάμεσα τους.
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο:
Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία:
Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία:
Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια:
Κύνιδες (Canis)
Copyright © 2023 Alexdoghouse.gr - All rights reserved.
Επικοινωνία
Αλέξανδρος Τζανίδης
Κατερίνη, 60100
Πιερία, Ελλάδα
Τηλ.: 697 591 2785
Email: info@alexdoghouse.gr
logo
Επικοινωνία
Αλέξανδρος Τζανίδης
Κατερίνη
Τηλ.: 697 591 2785
Email: info@alexdoghouse.gr
Copyright © 2023 Alexdoghouse.gr - All rights reserved.
Επιστροφή στο περιεχόμενο